assalamualaikum'pada hari ini saya dan kawan-kawan saya telah belajar cara-cara membuat stock ayam didalam kitchen 5 . chef yang mengajar saya adalah chef yus . ini adalah kali ke 2 saya berada didalam kitchen 5 ini . saya telah belajar cara-cara membuat stock ayam.Bahan-bahan yang telah saya gunakan adalah ayam,bawang besar,daun parsi,lobak merah,daun bay leaf, rempah, herb, ayam.bahan-bahan tersebut akn dipotong dalam bentuk asas potongan. cara-cara penyediaan stock ialah masukkan air kedalam periuk. seterusnya lobak merah yang telah dipotong kemudian saya masukkan bawang,daun saderi,daun pasli.selepas itu,masukkan ayam yang telah dibasuh dengan bersih dan masuk bouquet de garni dengan menggunakan api yang sederhana besar
setelah ayam dimasukkan dengan mengunakan api yang sederhana stock tersebut akan direbus selama satu jam.Selepas 45 minit ayam tersebut akan mengeluarkan minyak dan buih. Selepas itu, buih tersebut akan dibuang mengunakan penapis.
No comments:
Post a Comment